Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

"15 δισ. δολάρια θα αποφέρουν στην Ελλάδα τα πετρέλαιά της"



Σε δύο χρόνια θα ξεκινήσει η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας, σύμφωνα με τον Γ. Μανιάτη, υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ο ίδιος προσέθεσε πως μέσα σε 20 χρόνια η χώρα θα μπορέσει να εξασφαλίσει έσοδα 10 - 15 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου που εκτιμώνται σε 400 - 500 εκατ. βαρέλια.

Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη στην έναρξη της ομιλίας του ότι «η κυβέρνηση δεν θα δραπετεύσει», ότι «χρειάζεται να έχουμε πίστη σε αυτό που κάνουμε και να πούμε όχι στην ηττοπάθεια και την απαισιοδοξία» ενώ κατηγόρησε «όσους αυτήν την ώρα υπόσχονται εύκολες λύσεις στους πολίτες».

Αναφερόμενος στα ενεργειακά ο κ. Μανιάτης ότι οι βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, η μείωση της εξάρτησης από εσαγόμενα καύσιμα, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αντιμετώπιση της αστάθειας από τις διεθνείς εξελίξεις στην αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι επιλογές για κατασκευή των νέων αγωγών φυσικού αερίου (Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, Ελλάδας - Βουλγαρίας,South Stream, TAP) και πετρελαίου (Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη) που διέρχονται από τη χώρα μας.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι ο αγωγός Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) που θα έχει και δυνατότητα αντίστροφης ροής (από Ιταλία προς Ελλάδα) σε συνδυασμό με τον ελληνοβουλγαρικό και τις επεκτάσεις του προς Ρουμανία, Ουγγαρία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και της περιοχής μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι o ITGI είναι το πιο ώριμο έργο από όσα εξετάζονται στην περιοχή και ότι η απόφαση για το έργο που θα επιλεγεί πρέπει να ληφθεί με τεχνοοικονομικά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Για τις έρευνες πετρελαίου ο υφυπουργός επανέλαβε ότι σύντομα θα θεσπιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο με βελτιωμένα κίνητρα για τους επενδυτές (μεταξύ αυτών και η μείωση της φορολογίας στο 20%), καθώς και για την ίδρυση φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Κατά τον υφυπουργό, είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση πως σε βάθος 15-20 ετών η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει κοιτάσματα που αντιστοιχούν σε 3 - 4 «Πρίνους», δηλαδή 400-500 εκατ. βαρέλια που μπορούν να εξασφαλίσουν έσοδα 10-15 δισ. ευρώ για το ελληνικό δημόσιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου