Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Το 8% των τσιγάρων είναι λαθραίο!



Σε πραγματική μάστιγα έχει εξελιχθεί η παραγωγή, το εμπόριο και η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εκστρατεία εναντίον του καπνίσματος και η αύξηση στις τιμές και στη φορολογία των τσιγάρων έχει τον τελευταίο καιρό σαν αποτέλεσμα να διογκωθεί το παράνομο εμπόριο, αλλά και η παράνομη παραγωγή. Υπολογίζεται ότι από τα 900 δις τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ευρώπη κάθε χρόνο τα 90 δις, δηλαδή το 10% είναι παράνομα. Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Περιπτερούχων Καπνοπωλών Ελλάδας ολοένα και περισσότερα κρούσματα λαθρεμπορίας τσιγάρων παρατηρούνται καθημερινά στη χώρα μας.
Μόνο μέσα στο 2011 οι αστυνομικές αρχές σε χώρες της Ευρώπης έχουν ανακαλύψει έξι παράνομα εργοστάσια παραγωγής τσιγάρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρειών εμπορίας και παραγωγής τσιγάρων η Κίνα παραμένει ο βασικός παραγωγός παράνομων τσιγάρων στον κόσμο. Όμως τον τελευταίο καιρό και οι χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης έχουν μπει δυναμικά στον χάρτη με τις χώρες όπου παράγονται παράνομα τσιγάρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα έξι παράνομα εργοστάσια που ανακαλύφθηκαν το 2011 στην Ευρώπη τα τέσσερα βρέθηκαν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία) και τα δύο στη Βρετανία.
Τα τσιγάρα είναι ένα από τα πλέον συνήθη παρανόμως διακινούμενα προϊόντα και το λαθρεμπόριο τσιγάρων αποφέρει στο οργανωμένο έγκλημα τεράστια κέρδη κάθε χρόνο. Οι βασικοί λόγοι για την άνθηση του λαθρεμπορίου και της παραγωγής παράνομων τσιγάρων είναι από τη μία η αναζήτηση των καταναλωτών για φθηνότερα τσιγάρα και από την άλλη τα υπερκέρδη που αποφέρουν στους λαθρεμπόρους.

Διαβάστε περισσότερα στο slap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου