Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Φουγάρα και γερά ποτήρια τα Ελληνόπουλα


Οι νέοι 16 έως 30 ετών πίνουν αρκετά συχνά, ενώ όσο περισσότερο πίνουν, τόσο πιο πιθανό είναι και να καπνίζουν. "Αντίδοτο" η άσκηση λένε οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Η πλειοψηφία των νεαρών, ηλικίας 16 έως 30 ετών, καταναλώνουν αλκοόλ αρκετά συχνά, ενώ όσο περισσότερο ασκείται κάποιος, τόσο λιγότερο πίνει. Ωστόσο, όσο περισσότερο κάποιος πίνει, τόσο πιο πιθανό είναι και να καπνίζει.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από δύο έρευνες του Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μελετούν συμπεριφορές υγείας, όπως είναι η άσκηση, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ.

Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία για θέματα όπως τα παραπάνω, αφού καταγράφεται αύξηση των ανθυγιεινών συμπεριφορών, κυρίως από τους νέους, το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσα από ερευνητικά προγράμματα, διατριβές, αλλά και ανεξάρτητες μελέτες, επιχειρεί αξιολόγηση των συμπεριφορών, αλλά και ερμηνεία των παραγόντων, που επηρεάζουν τις συμπεριφορές υγείας προς κάθε κατεύθυνση, έτσι ώστε να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν κατάλληλα παρεμβατικά προγράμματα για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν δύο ανεξάρτητες μελέτες, σε πληθυσμούς αστικών περιοχών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Στην πρώτη μελέτη (Κοσμίδου, Ιωαννίδης, Λύσσα, Ζήση, Θεοδωράκης) συμμετείχαν νεαροί ενήλικες και συγκεκριμένα φοιτητές/τριες, συνολικά 249 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 21,10 χρόνια.

Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δήλωσαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ 2-5 ημέρες την εβδομάδα (49,2%). Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (41,1%) δήλωσε ότι καταναλώνει καθημερινά αλκοόλ, αλλά λιγότερο από τέσσερα ποτήρια. Μια ημέρα την εβδομάδα ή σπανιότερα ανέφερε ότι καταναλώνει αλκοόλ μόλις το 5,3% των συμμετεχόντων, ενώ καθημερινά περισσότερα από τέσσερα ποτήρια είπε πως καταναλώνει το 3,7%.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου