Τετάρτη 11 Μαΐου 2011


Πρόγραμμα που δίνει χρηματικά κίνητρα σε νεαρά ζευγάρια για να μην αποκτήσουν παιδιά αμέσως μετά το γάμο εφαρμόζεται την Μαχαράστρα, περιοχή της κεντροδυτικής Ινδίας. Στόχος του προγράμματος είναι να καθυστερήσει τη δημογραφική ανάπτυξη και να βελτιώσει την υγεία των γυναικών.
Χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με διάφορους τρόπους την υπογεννητικότητα. Η Ινδία, με δέλεαρ χρηματικό μπόνους, προσπαθεί να καθυστερήσει την απόκτηση απογόνων από τα νεαρά ζευγάρια αμέσως μετά τον γάμο.
Συγκεκριμένα, κάθε ζευγάρι θα λάβει 5.000 ρουπίες εάν δεν αποκτήσει παιδί για μια περίοδο δυο ετών μετά το γάμο και επιπλέον 2.500 ρουπίες, εάν η γυναίκα δε μείνει έγκυος για έναν ακόμα χρόνο. Αυτό το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 2007 σε εθελοντική βάση στην περιοχή Μαχαράστρα. Τα ζευγάρια, αφού αποδείξουν ότι παντρεύτηκαν χωρίς να εξαναγκαστούν, θα πρέπει να παρακολουθούν ανά τρίμηνο κάποια μαθήματα, όπως μαθήματα οικογενειακού προγραμματισμού. Επίσης, στην περιοχή τα προφυλακτικά και αντισυλληπτικά χάπια διανέμονται δωρεάν, ενώ επιτρέπονται και οι αμβλώσεις.
Με το να πείθει τις νεαρές γυναίκες να καθυστερούν την γέννηση του πρώτου τους παιδιού, το πρόγραμμα στοχεύει να ενισχύσει την υγεία τους. Σύμφωνα με έρευνες, τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών κατά τον τοκετό ή των νεογέννητων είναι σαφώς υψηλότερα όταν οι μητέρες είναι μικρότερες των 18 με 20 ετών. Ειδικότερα στην Ινδία, οι θάνατοι που συνδέονται με την κύηση ή τον τοκετό ήταν 254 ανά 100.000 γεννήσεις το 2008 (έναντι των 10 στη Γαλλία), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2010 από την ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Ήδη περίπου 4.300 ζευγάρια έχουν αποφασίσει να πάνε κόντρα στην παράδοση και να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Περίπου 1.200 ζευγάρια το ολοκλήρωσαν και 150 το εγκατέλειψαν σχεδόν από την αρχή.
Το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν παρόμοια προγράμματα εξετάζουν κι άλλες περιοχές γειτονικές της Μαχαράστρα.
Η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα. Τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της αυξήθηκε κατά 181 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο πληθυσμός της υπολογίζεται στα 1,21 δισεκατομμύρια. Η οικογένεια παραμένει ο μοχλός της ινδικής κοινωνίας, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, όπου τα παιδιά θεωρούνται μελλοντική πηγή εσόδων




πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου