Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών έχουν ένα όνομα: SEALs-επιχειρούν παντού και κάνουν τα αδύνατα,δυνατά

Δεν είναι άνθρωποι. Είναι φαντάσματα. Κρύβονται στις σκιές και στα σκοτάδια. Είναι σχεδόν αόρατοι. Είναι θανατηφόροι. Χτυπούν και εξαφανίζονται. Γνωρίζουν την τέχνη του πολέμου καλύτερα από τον καθένα. Αναλαμβάνουν δράση μόνο στα δύσκολα, εκεί που κανείς άλλος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Είναι οι SEALs, τα “βατράχια” του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
 
 
 
 
Το πιο πρόσφατο τους κατόρθωμα που τους εξύψωσε στην κορυφή των ειδικών δυνάμεων παγκοσμίως, είναι η “επιχείρηση Τζερόνυμο”, η αλλιώς η εκτέλεση του υπ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη στον κόσμο. Η εκτέλεση του Μπιν Λάντεν.
Το onalert σας παρουσιάζει σήμερα την ιστορία την εκπαίδευση και τους χώρους δράσης των SEALs, μαζί με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Οι SEALs ιδρύθηκαν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου Πολέμου. Οι ανάγκες για αποτελεσματικότερα σαμποτάζ και δολιοφθορές στις βάσεις του εχθρού αλλά και οι τεράστιες επιπτώσεις στο ηθικό του στα μετόπισθεν, οδήγησαν στη δημιουργία μιας μικρής κλειστής εθελοντικής ομάδας της Amphibious Scout and Raider School στην οποία συμμετείχαν στρατιώτες και ναύτες.
Στο Fort Pierce λίγο έξω από τη Φλόριντα των ΗΠΑ στήθηκε το σχολείο και ξεκίνησε η εκπαίδευση. Μια εκπαίδευση δύσκολη, σκληρή, και επώδυνη όπου ο εκπαιδευόμενος έπρεπε να ξέρει πολύ καλά κολύμπι. Στη συνέχεια ο εκπαιδευόμενος, μάθαινε τα πάντα για τα εκρηκτικά (τοποθέτηση, αφοπλισμό) καθώς και για τα νέα όπλα .Η εκπαίδευση ολοκληρωνόταν με τεχνικές μάχης σώμα με σώμα. Όσοι αποφοιτούσαν από το σχολείο στο Fort Pierce, ονομάζονταν “υποβρύχιοι καταστροφείς” underwater demolitioners και αποτελούσαν την Naval Combat Demolition Unit (NCDU)
 
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια όταν ο Πρόεδρος Κένεντι (βετεράνος και εκείνος του Β'ΠΠ) ανακοίνωνε ότι αναβαθμίζει την NCDU την εξοπλίζει με τα πλέον σύγχρονα όπλα και την κάνει κορωνίδα του στρατού των ΗΠΑ. Η ονομασία της άλλαξε και εκείνη και μετονομάστηκε σε SEALs. Πολλοί πιστεύουν ότι το όνομα seal προέρχεται από τις φώκιες (seal στα αγγλικά σημαίνει φώκια) αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το όνομα τους είναι τα αρχικά των navy SEa Air Land .
Από τις αρχές της δεκαετίας του '60, μέχρι σήμερα τα βατράχια έχουν λάβει μέρος σε όλους τους πολέμους των ΗΠΑ σε κάθε μήκος και πλάτος της υφηλίου.
Η εκπαίδευση των SEALs δεν είναι για πολλούς. Για την ακρίβεια είναι για ελάχιστους, και όσοι συμμετέχουν το κάνουν εθελοντικά. Είναι όπως ακριβώς η εκπαίδευση των δικών μας ΜΥΚαδων, που θεωρούνται από τους καλύτερους του κόσμου. Πολλοί λένε ότι μπορεί να είναι και πιο σκληρή. Το βασικό στην εκπαίδευση δεν είναι η σωματική αντοχή, αλλά η ψυχική δύναμη. Το κορμί μπορεί να αντέξει την κούραση την αϋπνία, τον πόνο. Εάν η ψυχή και το μυαλό, δεν είναι έτοιμα για αυτή την προσπάθεια τότε έρχεται η αποτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 8 στους 10 εθελοντές (ποσοστό 80 τοις εκατό) δεν τα καταφέρνουν και αποφασίζουν τη λύτρωση. Παρατάνε τις θέσεις τους και πηγαίνουν να χτυπήσουν το ναυτικό καμπανάκι που τους περιμένει και στη συνέχεια να αφήσουν το κράνος τους στην πλατεία του στρατοπέδου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκινά με μια “γνωριμία” 24 εβδομάδων. Όσοι περάσουν αυτό το 6μηνο συνεχίζουν σε ένα επιπλέον σχολείο, 28 εβδομάδων επιπλέον οπότε και το κάθε βατράχι θα πάρει την ειδικότητα του. Όταν περάσει και η διαβολοβδομάδα, τότε με υπερηφάνεια, ο εκπαιδευτής καρφιτσώνει στο στέρνο του εκπαιδευόμενου, το σήμα των SEALs. Τον θαλασσαετό που κρατά μια άγκυρα, ένα πιστόλι και μια τρίαινα.
Οι SEALs, όπως και οι δικοί μας ΜΥΚαδες είναι μια ξεχωριστή ράτσα στρατιωτών. Είναι επαγγελματίες άριστοι γνώστες όλων των όπλων και εκρηκτικών που υπάρχουν σήμερα και είναι εκείνοι που θα μπουν στη φωτιά και θα κάψουν τον εχθρό. Στις ΗΠΑ τα παρατσούκλια τους είναι froggmen (βατραχάνθρωποι) the teams (επειδή οι ομάδες των SEALs είναι 10 και χωρίζονται ανάλογα με τον τόπο που εκπαιδεύτηκαν στην Ανατολική ή στη Δυτική ακτή των ΗΠΑ ) και greenfaces (πρασινοπρόσωποι).
Η γκάμα των όπλων που χρησιμοποιούν είναι τεράστια. Όμως οι ίδιοι λατρεύουν τα MK 18 Mod 0 και τα CAR 15 και φυσικά τα M4A1, MP5, τα M60 και Μ240 για τεράστια δύναμη πυρός και τα ημιαυτόματα για ελεύθερους σκοπευτές Μ82.
Για την ιστορία σας αναφέρουμε ορισμένες από τις επιχειρήσεις που έχουν λάβει μέρος SEALs
-δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος (όχι σαν seals αλλά με την προηγούμενη ονομασία τους)
-πόλεμος Βιετνάμ
-επιχείρηση στον Λίβανο κατά της PLO το 1982
-επιχείρηση στη Γρανάδα το 1983
-πειρατεία στο πλοίο Ακίλε Λάουρε 1989
-εισβολή στον Παναμά το 1989
-πόλεμος στον Κόλπο, καταιγίδα της ερήμου 1990
-επιχείρηση στη Σομαλία 1992, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ
-επιχείρηση στο Μογκαντίσου το 1993
-επιχείρηση “διεθνής ασπίδα” πάλι στη Σομαλία 1995
-επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν από το 2001
-επιχειρήσεις στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου 2003
-επιχείρηση “κόκκινα φτερά” πάλι στο Αφγανιστάν το 2005
-ανακατάληψη του πλοίου alambama από Σομαλούς πειρατές 2009
και τέλος επιχείρηση Τζερόνυμο και εκτέλεση Οσάμα Μπιν Λάντεν 2011.


 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου