Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

"Η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή"


Έτοιμο να βγάλει την Ελλάδα από την ευρωζώνη παρουσιάζει τον Γ. Παπανδρέου, το Spiegel. Επικαλείται πηγή στη γερμανική κυβέρνηση. Τρόμος στην ΕΕ για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο.....
Ως ιδιαίτερα πιθανό παρουσιάζει το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το περιοδικό Spiegel Online, το οποίο επικαλείται ως πηγή, αξιωματούχο της γερμανικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι τεράστια και κάθε μέρα γίνεται και από μια διαδήλωση.
"Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταλαβαίνει ότι δεν έχει άλλη επιλογή" γράφει ο συντάκτης του άρθρου και προσθέτει ότι η ελληνική κυβέρνηση πλέον σχεδιάζει την επιστροφή στη δραχμή.
Μάλιστα, το Spiegel αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει συγκαλέσει μυστική συνάντηση στο Λουξεμβούργο για το βράδυ της Παρασκευής.
Το Spiegel σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πιο δύσκολη στιγμή της.
Στη συνάντηση του Λουξεμβούργου, θα παρευρεθούν μόλις πέντε υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σύμφωνα με το Spiegel ο Σόιμπλε προσπαθεί να βρει τρόπους να εμποδίσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα θα έχει μαζί του στη σημερινή συνάντηση ένα έγγραφο που θα περιγράφει τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης.
Το έγγραφο φέρεται να υπολογίζει ότι υιοθέτηση εθνικού νομίσματος θα οδηγούσε σε σημαντική υποτίμησή του έναντι του ευρώ μέχρι και κατά 50%.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει, το χρέος της θα αυξηθεί δραματικά, κατά 200% και η αναδιάρθρωση θα είναι αναπόφευκτη.
Το περιοδικό Spiegel, υποστηρίζει ότι ήδη πολλές χώρες σχεδιάζουν το πώς θα εμποδίσουν την Ελλάδα να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και επικαλούμενο τους ειδικούς στα νομικά της ΕΕ, τονίζει ότι έξοδος από το ευρώ, θα σημάνει και έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια.
Εκτιμά ακόμα ότι η επιστροφή στη δραχμή, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές, αλλά κυρίως στις ελληνικές τράπεζες, καθώς η αλλαγή νομίσματος θα καταναλώσει όλα τα κεφάλαια του τραπεζικού συστήματος.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα προκαλέσει τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους όλης της Ευρώπης, που έχουν μαζί με το ΔΝΤ δανείσει στη χώρα μας 110 δισεκατομμύρια ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου