Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Παραμόρφωσε γυναίκα και θα τον τυφλώσουν με οξύ


Ο Ματζίντ Μοβαχεντί πρόκειται να τυφλωθεί με τη ρίψη πέντε σταγόνων οξέος σε κάθε μάτι κάποια στιγμή εντός της ημέρας σήμερα Σάββατο. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τις αρχές του Ιράν να μην προχωρήσουν στην τύφλωση ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί διότι είχε παραμορφώσει μια γυναίκα το 2004.

Ο Ματζίντ Μοβαχεντί πρόκειται να τυφλωθεί με τη ρίψη πέντε σταγόνων οξέος σε κάθε μάτι κάποια στιγμή εντός της ημέρας σήμερα Σάββατο, εξηγεί η ΜΚΟ. Η ποινή αυτή του επιβλήθηκε διότι είχε ρίξει με έναν κουβά οξύ στην Αμενέχ Μπαχραμί, η οποία είχε απορρίψει τις επίμονες προτάσεις του να τον παντρευτεί.

«Είναι απίστευτο το ότι οι αρχές του Ιράν εξετάζουν το να επιβάλουν μια τέτοια ποινή», σχολίασε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υποδιευθύντρια του προγράμματος της Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική σε ανακοινωθέν της οργάνωσης.

Η ποινή είχε επιδικαστεί το 2008. Ο Μοβαχεντί είχε παραδοθεί στις αρχές δύο εβδομάδες μετά την επίθεση και είχε ομολογήσει το έγκλημά του στην διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι δεν δικαιολογείται επ' ουδενί η επιβολή μιας τέτοιας ποινής.

«Ανεξαρτήτως του πόσο φρικιαστικό ήταν το έγκλημα που υπέστη η Αμενέχ Μπαχραμί, το να τυφλώνεται κάποιος με οξύ είναι μια σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία που ισοδυναμεί με βασανισμό», τόνισε η Σαχράουι. «Οι αρχές του Ιράν έχουν ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσουν ότι δε θα επιβληθεί» η ποινή, πρόσθεσε.

Η Αμνηστία καταγράφει ότι η Μπαχραμί τάχθηκε υπέρ της ποινής κι αξίωσε «ανταπόδοση» για τα τραύματά της. «Δε θα είναι ανταπόδοση μόνο για εμένα και όλο τον πόνο που υπέφερα, αλλά θα στείλει κι ένα μήνυμα για να φοβηθούν άλλοι και να μην διαπράξουν παρόμοιες επιθέσεις», είπε η Μπαχραμί στο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Η γυναίκα ζει στην Ισπανία, αλλά εκτιμάται πως ίσως επιστρέψει στο Ιράν για να εγχύσει προσωπικά το οξύ στα μάτια του δράστη.

Η Μπαχραμί έχει υποβληθεί σε 17 εγχειρήσεις μετά την επίθεση, από την οποία έχασε το ένα μάτι ακαριαία. Οι γιατροί κατάφεραν να αποκαταστήσουν το 40% της όρασής της από το άλλο μάτι, αλλά η γυναίκα τυφλώθηκε εντελώς εξαιτίας μιας μόλυνσης.





πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου